top of page
Sjukgymnastik fot fotled ont problem konsultation klinisk undersökning vård vårdcentral specialistläkare hjälp kirurgi behandlingar ortoped ortopedisk kirurg ortopedi blekinge klinik karlskrona läkare jan isak stokseth

Fot och fotled

Att gå är en grundläggande funktion för oss, varför problem och smärtor i fot eller fotled är besvärande

logo_vänster_hörn_edited.png
008A2454_edited.jpg

Nageltrång

Inflammation i en nagelfåra, oftast på stortån

Nageltrång är ett smärtsamt tillstånd som ibland kräver kirurgi. Vi rekommenderar i första hand noggrann och regelbunden rengöring med tvål och vatten, samt alsolsprit-omslag.

Om man inte kommer till rätta med problemet, erbjuder vi ett mindre kirurgisk ingrepp i lokalbedövning, Königs operation, som har god effekt. 

logo_vänster_hörn_edited.png
Mani Pedi

Hallux valgus - sned stortå

Stortån böjer sig mot småtårna

Ett vanligt tillstånd i foten, även i yngre åldrar, är att stortån böjer sig mer och mer mot småtårna. Samtidigt breder stortåns bas ut sig om en knöl som gör framfoten bredare, vilket är smärtsamt vid smala skor. I första hand rekommenderas noggrannhet i valet av skor och eventuellt iläggsulor. Om problemet är stort trots detta kan man göra framfoten smalare på kirurgisk väg under bedövning i form av nervblockad.  

logo_vänster_hörn_edited.png
Eleganta dansare

Hammartå

En eller flera tår böjer sig, och går inte att räta ut

En hammartå ger tryckproblem över och under tån. I ett tidigt stadium kan tillståndet förbättras av hjälpmedel och träning. Vid otillräcklig effekt kan den böjda tån rätas ut med hjälp av ett mindre kirurgiskt ingrepp i lokalbedövning på mottagningen.

logo_vänster_hörn_edited.png
Fotmassage

Hallux rigidus - stel stortå

Artros i 1:a stortåleden

Leden mellan stortån och foten är utsatt för att utveckla artros. Symtomen kan vara stelhet eller smärta i stortån under belastning såsom promenad.

I första hand kan behandlas tillståndet med iläggssula (rullsula), annars finns det olika kirurgiska tekniker att tillgå vid behandling av Hallux Rigidus. Vi utför mindre kirurgiska korrektioner på mottagningen, men vid större ingrepp såsom steloperation utfärdas remiss till Blekingesjukhuset.

logo_vänster_hörn_edited.png
Ortopediska sulor

Hälsporre & Mortons Neurinom

Smärta under häl respektive framfoten

En hälsporre gör ont under hälen vid belastning, på grund av en inflammation i bindväven mot hälsenan. Besvären kan vara långdragna men behandling med rätt iläggsulor samt tejpning under ca fyra veckor brukar ha god effekt.

En brännande belastningssmärta under framfoten som ibland strålar ut i en eller flera tår, kan vara Mortons Neurinom. Det orsakas av en nerv som irriteras av tryck mellan två framfotsben. Flera behandlingar är tillgängliga, i första hand kortiosoninjektion och iläggssulor med främre pelott. Vid otillräcklig effekt finns möjilghet att behandla tillståndet kirurgiskt.

Återbesök

Boka återbesök för fot/fotled

bottom of page